Kirleticiler, patojenler, aşırı tıkanıklık, deterjanlar, sabunlar, temizleyiciler ve hatta su.
Genel kural olarak, bir şeyin pH’ı ne kadar yüksek olursa, asit mantosuna ve dolayısıyla nem bariyerine daha fazla zarar verir. Cildin pH’ı arttığında seramidlerin üretimi ve esansiyel yağlar düşer.
Cilt pH’ının artması, fizyolojik koruyucu ‘asit mantosunu’ tahriş eder, kutanöz bakteriyel floranın bileşimini ve asit pH optimum olan üst epidermiste enzimlerin aktivitesini değiştirir. Yağın cilt yüzeyinden çözünmesi, kuru ve skuamöz bir cilde giden hidrasyon durumunu etkileyebilir. (Dermatology 1997; 195: 258–262)
Su ile ilgili olarak kendiliğinden kötü değil, “sert su” dır. Sert su, yüksek bir mineral içeriğine sahip olan suyu yüksek pH’a sahip olmasına neden olur.
Musluk suyunun sert olması durumunda ‘micellar su’ veya ‘mikro suyunun’ çok faydalı olmasının nedeni budur. Kadınlar asit örtüsünü bozmadan yüzlerini temizleyebilirler.
Endişelenmeniz gereken en büyük asit manto katilleri temizleyici, krem ve makyaj!
Cilt tipinize göre hangi ürünleri kullanmanız gerektiğini doğru seçmeli ve cildinizin izin verdiği ürünleri kullanmayı bilmek zorundasınız.
Yağlı bir cilde sahipseniz, temizleyici yağlardan, zengin kremlerden, silikon astarlarından ve sıvı temellerden kaçının. Rutin bakımlarınızda micellar su, jel kremler ve basit mineral içerikli granül temizleyicileri seçin.
Bununla birlikte, en iyisi cilt bariyerinin bütünlüğünü korumak için pH dengeli bir temizleyici kullanmaktır. Cildin pH sına yakın veya hemen altında bulunan “pH dengeli veya hafif asit” olan bir temizleyici (pH 4.5-5).
PH 5.5’ten yüksek herhangi bir temizleyici kullanılmamalıdır.